Doživetja na otoku

Kaj ponuja otok?
Pag ponuja marsikatero
doživetje za marsikatero dušo.

Planinarjenje (Paški trikotnik, Sv. Vid, …)

Na celotnem otoku so posebej urejene pohodniške poti, ki ponujajo nepozabna doživetja v neokrnjeni naravi. Pohodnik dobi občutek, kot da hodi po drugem planetu. Najbolj znamenita pohodniška točka je Paški »trokut« oziroma Paški trikotnik, s katerega se razprostira prelep pogled na Velebitski kanal in Paški zaliv. Gre za fenomen oziroma megalitski odtis, ki je bil odkrit leta 1999. V samo treh letih od odkritja ga je obiskalo že več kot 30.000 obiskovalcev. Nahaja se le nekaj kilometrov od mesta Novalja na hribu Tusto čelo. Struktura, barva in velikost kamna, ki se nahaja v trikotniku, je drugačna od strukture kamnine izven trikotnika. Zaradi raznovrstnih ugibanj in govoric o nadnaravni in zdravilni moči kamnov, predvsem pa zaradi nespoštovanja turistov, so trikotnik leta 2000 zaščitili. Ocenjujejo, da je nastal pred 12.000 leti.

Povezava: http://www.otok-pag.hr/tours/paski-trokut/PG-TR-137

Sveti Vid (Šimuni – Sveti Vid, trajanje približno 1 ura in 15 minut)

Naselje Šimuni je ob vznožju 348 metrov visokega Svetega Vida, najvišjega vrha na otoku, s katerega se ponuja čudovit pogled na otok in ves paški arhipelag. Tu se nahaja porušena kapelica Svetega Vida (zgrajena leta 1348). Na Pagu so urejene in označene tri planinske poti (Šimunov, Kolana in Dubrave), ki vodijo do vrha Svetega Vida. Oznake v Šimunih se začnejo pri kampu, vzpon pa traja približno 1 uro in 15 minut. Izogibajte se vzponov v zelo vročem vremenu in po burji, s seboj vedno nesite dovolj pitne vode in pokrivalo za glavo. Pomembno je tudi, da ste primerno obuti (pohodniška obutev). Poleg zahtevnega terena je potrebno posebno pozornost posvetiti kačam in pajkom (črne vdove na tem območju niso redkost).

Povezava: http://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/pag-vrh-sveti-vid/

Plezanje

Za ljubitelje plezanja je v kraju Slogaj pri Metajni urejeno plezališče, ki je primerno za začetnike in izkušenejše.

Povezava: http://www.plezanje.net/climbing/db/showCrag.asp?crag=694

Kolesarjenje

Za ljubitelje kolesarjenja je na otoku Pag urejenih 14 kolesarskih stez:

 1. steza: Vodice (Pag paža) – Sv. Jerolim – Gajac – Škunca (Novalja)
 2. steza: “Slana oaza”
 3. steza: Stari grad – Kašljun
 4. steza: “Ptica” Veliko blato
 5. steza: Smokvica
 6. steza: Prunta
 7. steza: Rt Dubrovnik
 8. steza: Šimuni – uvala Girenica
 9. steza: Kolan
 10. steza: Kamenolom
 11. steza: Novaljsko polje
 12. steza: Vinske staze
 13. steza: Caska – Metajna – kanjon Ručica
 14. steza: Novalja – Lun

Potapljanje

Na otoku Pag, v Stari Novalji, Jakišnici in Novalji, lahko najdete kar nekaj potapljaških centrov, kjer lahko najamete opremo oziroma se odpravite na organizirano potapljanje. Na severu, kjer je narava še precej nedotaknjena, si je pod morsko gladino moč ogledati podvodne skale in peščene sipine ter bogato floro in favno na morskem dnu.

Povezava: http://www.mediteranpag.com/si/hrvaska/aktivnosti-in-atrakcije/otok-pag-pag-sport-potapljanje-s14-47.htm

Rent-a-boat / charter

Če ste se naveličali gneče na mestnih plažah in bi si radi ogledali kopno z morja ali pa ste si zaželeli obiskati samotni otok in plažo, priporočamo izposojo plovila pri:

 1. MARETA BOATS ZADAR, tel.: 00385 (0) 91 537 1511, http://www.rentaboatzadar.com/index.html
 2. BELI GOMON, tel.: 00385 (0) 51 655 779, http://beligomon.com/
 3. V mestu Novalja je tudi nekaj ponudnikov plovil.

Wakeboard in ski lift

Na otoku Pag lahko preizkusite dve vrsti wakeboardinga: boat wakeboarding (vožnja za čolnom) in cable wakeboarding (žičnica oziroma ski lift).

Povezava: http://www.cable-pag.com/sl/

Does this look like fun? Check out our accommodations.
Book Today

Muzej čipke

Za otok Pag je značilna paška čipka. Če želite izvedeti več o čipki in o njeni zgodovini, priporočamo obisk muzeja čipke, kjer hranijo tudi zelo stare primerke paške čipke.

Povezava: http://pag.si/kot-dih-nezna-paska-cipka/

Muzej soli

Za otok Pag je značilna odlična morska sol in soline, kjer jo pridelujejo. Pridobivanje soli je bila nekoč ena glavnih gospodarskih aktivnosti. Kako so sol pridobivali nekoč in kako se je pridobivanje tega belega zlata skozi leta spreminjalo, si lahko ogledate v muzeju soli.

Povezava: http://www.solana-pag.hr/

Dan mesta Novalja (13. 6.)

Vsako leto se 13. junija odvija v mestu Novalja prireditev “Dan mesta Novalja”. Ta privabi številne domačine, tako mlade kot stare, poleg njih pa prireditev obišče tudi veliko turistov. Organizatorji poskrbijo za gurmanske užitke, dobro kapljico in aktivno preživljanje časa, saj organizirajo pokal Sv. Antona (športni ribolov).

Dan domovinske hvaležnosti (5. 8.)

Dan domovinske hvaležnosti se na otoku Pag odvija vsako leto 5. avgusta. Tudi tekom te prireditve je poskrbljene za lačne in žejne, ne pozabijo pa niti na športne navdušence, sak pripravijo turnir v malem nogometu.

Paški cikloturistični maraton (info@mojbicikl.hr)

Vsako leto na Pagu pripravijo kolesarski maraton. Maratonska proga je dolga 43 kilometrov, udeleženci maratona pa prihajajo iz celotne Hrvaške in drugih evropskih držav, zato je maraton dobil naziv “mednarodni”. Vsako leto se maratona udeleži veliko število italijanskih, nemških in slovenskih kolesarjev. Sodelujejo mladi in stari.

Paški karneval

Vsako leto zaživi v mestu Pag karneval, ki se odvija na tradicionalno prvo soboto po prazniku Sv. treh kraljev pa vse do pepelnice. V hotelih in restavracijah se dnevno odvijajo zabave z maskami, karneval pa se konča s tremi dnevi veseljačenja na ulicah Paga.

Shimuni Open (29. 9. – 1. 10.)

Shimuni Open, ena najbolj senzacionalnih mednarodnih regat na Jadranu, je neverjetna kombinacija adrenalinske zabave in vrhunske atmosfere, v kateri bodo uživali vsi ljubitelji deskanja v vetru, kitesurfinga, jadranja in stoječega veslanja (SUP).

Ribolov / fishing charter / Big game

Za vse navdušence morskega ribolova ponuja otok Pag veliko. Ribiči lahko uživajo v ribolovu z obale (orada, brancin, …) ali v ribolovu s čolna (arbun, šnjur, pagar, zobatec, lica, vse vrste plavic, …). Za naše goste imamo pripravljene tudi nasvete, kje na otoku boste določene vrste rib najbolje lovili.

Če si boste zaželeli preživeti dan z mojstrom morskega ribolova, priporočam izlet z g. Oliverjem Alaburičem (izhodišče je v mestu Pag), ki vam bo ponudil ribolov majhnih in večjih rib, predvsem lic (Lichia amia – način ribolova z živo vabo).

Big-game charter na otoku ni na voljo, v bližnjem mestu Zadar pa lahko priskoči na pomoč ena najboljših ekip na Jadranu (Zadar Boat http://www.zadar-boat.com/index.php?lang=hr), ki jo vodi velemojster morskega ribolova Marino Huzjak. Po dogovoru vam ribolov z njim lahko zagotovimo tudi mi.

Na spletni strani lahko najdete tudi zavihek “ribolov – fishing charter”, kjer boste našli več možnosti za ribolov po celotnem Jadranu. Marsikaj na to temo vam bomo predstavili tudi v našem blogu.